Elöverkänsligas Riksförbund - www.feb.se | Oktober 2001
 INFOBLAD 2 
Vittnesmål från elöverkänsliga – RALF 2000

Drygt 400 personer har i brev till Rådet för Arbetslivsforskning (RALF; numera Forskningsrådet för Arbetsliv och Socialvetenskap, FAS) beskrivit sitt liv som elöverkänslig i dagens IT-samhälle. Vittnesmålen skulle publicerats av RALF, men överlämnades i obearbetat skick tillsammans med slutrapporten 'Elöverkänslighet och hälsorisker av elektriska och magnetiska fält' till Näringsdepartementet den 30.11 2000.
Många av vittnesmålen är ett desperat rop på hjälp och utgör ett oroande varningslarm om ett faktiskt miljö- och hälsoproblem.

Några citat
Jag har ett begränsat liv – ständigt på vakt från magnetfält.
Att fastna i en kassakö tillsammans med mobiltelefonpratare kostar min dotter flera dagar av yrsel, förvirring, trötthet. (mor till svårt mikrovågsöverkänslig)
Ericsson tjänar miljarder på något som gör min fru allt sjukare, men det är hon som får betala med sitt liv! (förtvivlad make till mastflykting)
I denna fruktansvärda situation är det största problemet den ogenomtänkta och oerhört hänsynslösa utbyggnaden av trådlös kommunikation. För att tillgodose ekonomiska intressen täcks hela landet av en strålning som utsätter befolkningen som helhet för mycket stora risker, med en enorm katastrof i antågande. (27-årig civilingenjör, KTH)
Jag drömmer om att kunna använda allmänna kommunikationer, att kunna sköta bank- och postärenden, delta i aktiviteter … (arbetsskadad vid dator)
Jag vet hur det är att bli flykting i sitt eget land, att förändra hela livssituationen på grund av elöverkänsligheten. (elöverkänslig lärare och radioamatör)
Hela den här historien om elöverkänslighet är pinsam och jag hoppas ni gör något åt detta. Jag vill inte att ni slarvar bort mitt liv för att ni inte vill ta våra symptom på allvar. Jag vill kunna arbeta och försörja mig själv som alla andra! (22-årig högskolestuderande)
Jag längtar tillbaka till yrkeslivet, längtar att få bli mamma, längtar att bygga bo – men min verklighet är en helt annan. Försäkringskassan vill sjukpensionera mig … (33-åring, skadad vid sin dator)
Jag kan inte handla själv, laga mat eller ta mig till stan. Jag har slutat använda telefon. Jag är helt handikappad utan lösning för framtiden. Allt jag vill är att leva ett normalt liv. Vart ska jag vända mig? (22-årig  mastflykting skadad vid dator)
Det finns snart ingen plats där kroppen kan vila sig och hur länge orkar kroppen? (skadad i IT-miljö)
Jag tycker jag har rätt att bo i Sverige – eller har jag inte det? (mastflykting i Spanien)
 

Elöverkänsligas Förbund (f.d Föreningen för El- och Bildskärmsskadade, FEB) är en handikapporganisation med 2.400 medlemmar. Ingår i HSO, Handikappförbundens Samarbetsorgan. Läs mer på www.feb.se